
07 Nis
Nitelikli İnsan Nasıl Olunur?
Kişisel Gelişim Serüveninde Başarıya Ulaştıran 26 Temel Yetkinlik
Küresel insan nasıl olunur?
Bilgi çağının insanı nasıl olunur?
Fark yaratan insan nasıl olunur?
Günümüzde insanlardan şirketlere, kurumlardan ülkelere herkes bir fark ortaya koymak için çabalıyor ve yarışıyor. Herkes inovasyon denilen değer yaratan farklılık peşinde..
Peki insan! Bu farkı nasıl ortaya koyacak?
Bunun için bir bakıyoruz herkes kendini eğitmek, geliştirmek ve değiştirmek istiyor. Bunun için kendi kişisel değişim ve dönüşümü için bir yolculuğa çıkıyor. Bazen ulaşılan bilgi herkese istediği erdemi vermeyebiliyor. Eskiden bilgiye ulaşmak kişiyi bilge biri yapabiliyordu. Ancak günümüzde bilgiye ulaşmak o kadar kolay ki.. Artık bilginin kendisi değil bilginin ortaya koyduğu değer daha anlamlı hale geldi.
Münir Arıkan “Nitelikli İnsan” isimli kitabında kişinin hayat yolculuğunda onun kazanması gereken ve başarıya ulaşmasına yardımcı olacak özellikleri 26 madde ile özetlemiştir. Kazanılması gereken bu nitelikler kişiden kişiye değişebilir. Ama özellikle bazı nitelikler var ki küresel insan olmak istiyorsak mutlaka bu vasıfları taşımalıyız. Gelin bu niteliklere kısaca birlikte bakalım:
1. Öğrenmeyi Öğrenmek
Hayatımıza öğrendiklerimiz yön veriyor diyebiliriz. Öğrenmeyi öğrenmek ise hayatımıza hız, kalite ve profesyonellik katıyor.
2. Düşünceyi Düşünme
Kişi düşünceyi düşünme yeteneğine sahip olmazsa sıradan düşüncelerle bir değişim oluşturamaz. Öğrendiklerimizle farklı düşünce sistemleri içerisinde keşif yapabilmeliyiz.
3. Ev Yönetim Sistemi
Öğrendikleriyle düşüncelerine çeki düzen veren kişi zamanla ev işlerini, günlük hayatını da düzene koymaya başlar.
4. Ailede Etkin İletişim
Aile içinde sahip olunan etkin iletişim becerisi sosyal hayata, iş ve eğitim hayatına transfer olur. Güçlü aile iletişimi ile aile değerlerimizi sonraki nesillere aktarmamız gerekiyor.
5. NLP ile Beynimizi Programlama
NLP hayatımız boyunca “Evet ben öğrenebilirim.” ve “Evet ben öğrenmeliyim.” Gerçeğini bize gösteren bir kişisel yardımcımızdır. Kullanmasını öğrenirsek, öğrenmemiz, duygularımız, düşüncelerimiz ve davranışlarımızda mükemmelleşecektir.
6. Hızlı Okuyarak Beyin Geliştirme
Hayat denilen şu kısıtlı sürede diğerlerinin okuduğundan farklı, okuduğundan çok ve anladıklarından fazla şeye ulaşabilmek için çevreyi, evreni, kitabı hızlı okumak şarttır.
7. Kendini Keşfet ve İnsanları Tanı
Güçlü ve zayıf yönlerini bilmek kişinin kendini tanıma yolculuğunun en önemli adımıdır. Güçlü yanlarımız bize fırsatlar yakalamamızı sağlarken zayıf yönlerimizde hangi tehditlerle karşı karşıya olduğumuzu görmemizi sağlar.
8. Özgüven Geliştirmek
Kişi kendi özünü bilmeli ve bildiklerine güvenmelidir. Ancak o zaman neyi yapıp neyi yapamayacağını tüm açıklığıyla görebilir.
9. Görgü ve Nezaket Kuralları
Yerinde ve zamanında davranış becerisine sahip olmak, saygılı, sabırlı ve erdemli olmak hayatımıza önemli bir çeki düzen getirecektir.
10. Her Şeye Rağmen Sevgisi
Kısıtlayıcı ve şartları olan sevgiden kurtulmak ruhumuzda büyük bir özgürlük kapısını aralayacaktır.
11. Güzel Konuşma ve Sunum Becerilerine Sahip Olmak
Sahip olduklarımızı, bize ait olanı (düşünce, fikir, ürün, vb) yerli yerinde ve süsleyerek sunmak onun diğerleri tarafından kabul edilmesini kolaylaştıracaktır.
12. Etkin Beden Dili
Beden zihni, zihin bedeni şekillendirir. Diğer insanların algılarını yönetebilmek için etkin beden dili kullanımı önemlidir.
13. Ekin Beyin Haritaları
Planlamalarımız, çalışmalarımızı ve sunumlarımızı etkili ve kolay bir şekilde yapabilmemiz için bu yöntemi kullanarak etkili bir organizasyon süreci yönetebiliriz.
14. Güzel Yazım Becerileri
Yazdığımız yazı da aynı konuştuğumuz kelimeler kadar önemlidir. Teknolojiyi etkin bir şekilde kullanıyor olsak ta kendi el yazımızla yazdığımız bir notu sevdiğimiz birisine verdiğimiz çiçeğe iliştirmekten vazgeçmemeliyiz.
15. Güzel Çizim Becerileri
Çizim ile anlatmak bazen bir şeyi anlatmanın en pratik yolu olabilir. Görsel bir anlatım ile bir konunun anlatılmasında kişilerin algı seviyeleri birden yükselmektedir. Bazen zihnimizdekilerin kâğıda dökülmesine izin vermek gerekir.
16. Etkin Zaman Yönetimi
İnsanın en büyük kişisel kaynağı zamandır. Zaman yönetimini yapabilen hayatını da yönetebilecektir. Zaman doğru kullanıldığında her şeye yeter.
17. Etkin Takım Ruhu
Her insan bir grubun ya da bir takımın üyesidir. Kişi içinde bulunduğu takım ile etkili bir iletişim sağlayamazsa dışarıya da doğru ses ve mesaj veremez.
18. Etkin Problem Çözme
Kriz çıkartmadan sağlıklı iletişim kurarak yaşanan problemlerin çözebilmek önemli ihtiyaçlardan birisidir.
19. Etkin Toplantı Yapma Sanatı
Ortak hedef doğrultusunda zamanı ve mekanı belli olan katılıcılarla birlikte yapılması gerekir.
20. Etkin Liderlik
Belli bir durum karşısında liderlik yapabilmek kişi tarafından öğrenilebilen bir beceridir. Liderlik bir güç sahibi olmak değil sahip olduğun güçleri kullanabilme sanatıdır.
21. Etkin Hayat ve Kariyer Planı Yapma Sanatı
Hayatımızı ve kariyerimizi kararsızlıklarımızdan kurtarıp kararlılıkla hareket etmeliyiz. Adım adım hedefimiz doğrultusunda ilerlemeli ve yaşadığımız her şeyle bu hedefe ulaşacağımız şekilde çözümler üretmeliyiz.
22. Teknoloji Kullanabilmek
Teknolojiyi bizi hedeflerimize ulaştıracak bir araç olarak en etkili şekilde kullanmak gerekmektedir. Bilgiye ulaşmak, sonuca ulaşmak teknolojinin doğru kullanılmasıyla daha mümkün hale gelmektedir.
23. Yabancı Dil Bilmek
Tabancı dil bilmek çağın en önemli ihtiyacı haline gelmiştir. Gerek iş gerek sosyalleşme gerekse tatil için artık dünya ülkeleri daha ulaşılabilir hale gelmiştir. Bu etkileşimde daha başarılı olmak kendi becerilerinize eklediklerinizle daha ulaşılabilir olacaktır.
24. Alternatif Tıbbı Keşfetmek
Hayatımızı kolaylaştıracak ve daha sağlıklı bir hayat yaşamamıza yardımcı olacak alternatif tıp bilgilerine sahip olmak size oldukça iyi gelecektir.
25. Etkin Spor Aktivitesi
Spor yapmak hem bedene hem de zihne önemli bir destektir. Düzenli ve bilinçli bir şekilde yapılan spor bedeninize şifa olurken sosyalleşmenize de fayda sağlayacaktır.
26. Müziği Keşfet
Güzel bir müzik ile kendinizi rahatlatabilirsiniz. Üstelik herhangi bir müzik enstrümanı çalmak için çaba harcayarak müziği kendiniz için önemli bir argümana dönüştürebilirsiniz.
Kaynak: Münir Arıkan “Nitelikli İnsan” Hayat Yayınları Ankara, 2018
AŞAĞIDAKİ YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Enneagram Kişilk Tipleri ve Takım Çalışması
Bir Yastıkta Enneagram Kişilik Raporunuzla Kocayın
Enneagram ile İlişki Analizi Kiktabım
Yöneticiler için 8 Altın Kural
Enneagram'a Göre Liderlik Tarzları
İhtiyaca Yönelik İnsan Kaynağı Yetiştirme
İş Dünyasına Dair Beklenti ve Öneriler
Kariyer Yolculuğunda Doğru Adım At Kitabım
Üniversite Sınav Gününde Ne Yapılmalı?
Üniversite Sınavında Puan Artırıcı Stratejiler
Yeni Eğitim Öğretim Dönemine İyi Bir Başlangıç Yapmak...
Kendi Kariyer Hayatında Başrol Oynamak
Kariyer Kararsızlığına Düşmeden Bir Tercih Yapmak
Teoriden Uygulamaya Meslek Nasıl Seçilir?
Kişiliğinize Uygun Meslek Seçin ve Kariyerinizi Planlayın
Kariyer Kararsızlığı Giderme Programı
Sınava Az Kaldı, Son Taktikleri Gözden Geçirelim
Üniversite Sınavı Yaklaşırken Hayat Düzeninizi Değiştirmeyin
Motivasyonunuz Sınavlarla Sınırlı Olmasın
Üniversite Sınavına Hazırlıkta Son Bir Ay
Yine Dikkatsizlikten Gitti Dememek İçin