10 Haz

Sınava Az Kaldı, Son Taktikleri Gözden Geçirelim

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), YÖK'ün verdiği karara göre 15-16 Haziran tarihleri arasında iki oturum şekilde yapılacak. Bu kapsamda, YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 15 Haziran Cumartesi, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) 16 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
 
Peki, öğrenciler sınava bir hafta kala neler yapmalı ve sınavda nelere dikkat etmeli?                     

R&M Danışmanlık Psikolojik Danışmanı ve Kurucusu Dr. Abdulrezzak ÇİL sınavlara girecek öğrencilere, sınav esnasında nasıl davranmaları gerektiği konusunda ve moral motivasyonlarını yüksek tutmaları için bazı önemi tavsiyelerde bulundu. Tavsiyelere uyarken bireysel farklılıklara dikkat çekmekle beraber bazı genel hatırlatmalarında önemli olduğunu vurguladı.

Sınava Gireceğiniz Okulu/Okulları Mutlaka Ziyaret Edin
 
Yakın zamanda açıklanan sınav yerlerine öğrenciler tarafından sınav öncesinde gidilmesi önemlidir. Bu ziyaret ile okula ulaşım imkânları gözden geçirilmiş olacaktır. Sınav günü TYT ve AYT için en geç saat 10:00’ da sınav binasına giriş yapılmış olması gerekmektedir. Geç kalanların geçtiğimiz yıllarda sınavlara alınmadığı haberlere konu olmuştur. Bütün süreç gözden geçirilerek sınav merkezine zamanında ulaşımınızı sağlayacak bir planlama yapmanız gerekmektedir.

Sınava Özel İlan Edilmiş Kuralları Mutlaka Gözden Geçirin
 
Sınava giriş için gerekli olan bütün hazırlıklarınızı önceki günlerde tamamlayın. Fotoğraflı giriş belgelerinin hazırlanması ve geçerli kimlik belgelerinizin de mutlaka hazır bulunması gerekmektedir. Sadece plastik şişede su getirebileceği unutmamalıdır. Sınav günü üzerinde metal aksesuar bulunmayan sade ve rahat kıyafet tercih etmelisiniz. Daha öncesinde deneyimlemediğiniz yeni kıyafet giymemeye özen gösterin. Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kolye, küpe, yüzük, anahtar vb. hiçbir şeyin üzerinizde kalmaması gerekmektedir.  

Sakın Hazırlıklarınızı Bırakmayın; Son Güne Kadar Devam
 
Son haftada da ders çalışmaya devam edin. Deneme sınavı çözmek, deneme sonrasında yanlış ve boş sorulara tekrar bakmak, eksik gördüğünüz konu detaylarına son bir kez daha bakmak son hafta için en iyi çalışma stratejisidir. Son haftanızda deneme sınavı çözmek sınavı daha iyi yönetmenize ve başarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Her gün bir TYT ve bir AYT denemesi yapmak oldukça güzel olacaktır.  
 
Soru Çözme Stratejinizi Netleştirin ve Son Haftada ve Sınavda Sakın Değiştirmeyin
 
Sınavlarda başarılı olmak için sadece iyi ders çalışmak değil, sınav anında zamanı iyi yönetebilmek te gerekir. Bu nedenle TYT ve AYT’ lerde hangi testten başlayacağınıza, hangi teste ne kadar zaman ayıracağınıza önceden verdiğiniz kararınızı sınav anında da uygulayın.
 
Motivasyonunuzu Yüksek Tutmaya Gayret Edin
 
Son haftada kendinizi olumsuz düşüncelerden uzak tutun. Sınavın nasıl geçeceğini düşünmek yerine “yapabilirim, başaracağım” şeklinde düşünerek sınava kendinizi hazırlayın. Başarı için kişinin kendine güvenmesi ve inanması en önemli koşuldur. Deneme çözümlerine devam edilmelidir. Deneme sonuçları aşırı motive edici ya da vaz geçirici olarak algılanmamalıdır. Çok iyi netler veya beğenilmeyen netlere çok anlam yüklememek gerekmektedir.
 
14 Haziran Cuma gününe kadar deneme çözmeye devam etmelidir. Cuma günü dinlenmeli ve aşırı fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Bu konuda aileler de çocuklarına destek olmalıdır. Günlük konuşmalarda aile bireylerinin sıkça sınavdan bahsetmesi motive edici olmayacaktır. Aşırı motivasyon ve sınav baskısı sınav kaygısının oluşmasına sebep olabilir.

Beslenme ve Uyku Alışkanlıklarınızın Düzenini Bozmayın
 
Sınav öncesi ve sınav sabahı her zamanki gibi beslenin. Sınavdan bir gün önce dışarıda yemek yememeye dikkat edin. Sınav sabahı her zamanki gibi kahvaltı edin, alışkın olmadığınız yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin.
 
Sınav gecesi uykuya dalmakta güçlük çekmemek için sınava yaklaşılan günlerde uyku düzeninize dikkat edin. Az uyunmuş olsanız bile sizde kaygı oluşturmasına fırsat vermeyin. (Altı saatlik uyku bilimsel olarak yeterlidir.)

Sınav Öncesini Dinlenerek Evde Geçirmeye Gayret Edin
 
Sınavdan bir gün önce farklı aktiviteler yapmayın. Kendinizi nasıl iyi hissediyorsanız öyle vakit geçirin. Mümkünse evde dinlenin. Dinlenmek için arka arkaya film izleyip zihninizi yormayın. Arkadaşlarınızla bir araya geldiyseniz sınav muhabbeti yapmamaya dikkat edin. Sınav sürecini tören haline getiren yoğun zihinsel ve fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Özellikle Son İki Gün İletişiminizi En Aza İndirin
 
Başarılar mesajı, aile ve akrabalarla telefon konuşmaları, arkadaşlarınızla sınav hakkında yapılacak konuşmalar sınava son 48 saat kala bitirilmiş olmalıdır.  Ailelerin bu konuda çocuklarına yardımcı olması gerekmektedir.

TYT Sınavından Çıktıktan Sonra Yapılacaklar
 
16 Haziran Cumartesi günü girdiğiniz TYT sınavının hemen ertesi günü uygulanacak AYT için dinlenmeniz, ev düzeni ve günlük rutin içinde günü tamamlamanız yeterli olacaktır.
 
TYT sonrasında sınavla ilgili olumsuz değerlendirme yapmamaya ve moral bozmamaya dikkat edin. Pazar günü yapılacak olan AYT sınavı sonrasında kendinizi hazır hissederseniz sınav hakkında konuşabilirsiniz. Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız sınav sorularını doğru/yanlış şeklinde bir değerlendirmeye gitmeyiniz.
 
Farklı Kişilerden Sınav taktiği veya Önerileri Almayın
 
Sınav yaklaştıkça aile yetişkinleri, etraftaki üniversite mezunları veya sizi tanımayan bireyler sizin sınava gireceğinizi duyunca sınav taktikleri vermeye çalışırlar. Mümkün olduğunca farklı ortamlarda bu konuyu açmamaya dikkat edin. Sizi takip eden, yakından bilen ve tanıyan ailenizden yetişkinlere, öğretmenlerinize veya rehberlik uzmanınıza kulak verin.
 
Bu tavsiyeler birçok farklı kaynakta benzerlik göstermektedir. Ben de genel geçer tavsiyeleri sizinle paylaşmakla birlikte kişiye özel tavsiyeleri daha fazla önemsediğimi belirtmek isterim.
 
Sınavlar bittikten sonrada tercih dönemi başlıyor. Bilindiği gibi sınavlar sonrasında meslek tercihleri ile ilgili iyi bir araştırma yapmak önemlidir. Kendi kişilik özelliklerinize uygun meslek tercihi yapabilmek için destek almalı ve uzmanlarla görüşülmeli ve meslek testlerinden yararlanmalısınız.
 
Üniversite sınavlarına girecek tüm gençlere bu yazım arayıcılığıyla başarılar dilerim.
 
Dr. Abdulrezzak ÇİL
R&M Danışmanlık Kurucu ve Yöneticisi
Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı
Yönetim Danışmanı ve Yönetici Koçu

AŞAĞIDAKİ YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

İhtiyaca Yönelik İnsan Kaynağı Yetiştirme

İş Dünyasına Dair Beklenti ve Öneriler

Kariyer Yolculuğunda Doğru Adım At Kitabım

Kariyer Kararsızlığı Kitabım

Üniversite Sınav Gününde Ne Yapılmalı?

Üniversite Sınavında Puan Artırıcı Stratejiler

Yeni Eğitim Öğretim Dönemine İyi Bir Başlangıç Yapmak...

Kendi Kariyer Hayatında Başrol Oynamak

Bir Tercihten Daha Fazlası

Kariyer Kararsızlığına Düşmeden Bir Tercih Yapmak

Teoriden Uygulamaya Meslek Nasıl Seçilir?

Kişiliğinize Uygun Meslek Seçin ve Kariyerinizi Planlayın

Kariyer Kararsızlığı Giderme Programı

Üniversite Sınavı Yaklaşırken Hayat Düzeninizi Değiştirmeyin 

Sınav Yaklaşırken

Motivasyonunuz Sınavlarla Sınırlı Olmasın

Üniversite Sınavına Hazırlıkta Son Bir Ay

Yine Dikkatsizlikten Gitti Dememek İçin