23 Haz
Üniversite Sınavında Puan Artırıcı Stratejiler
Hangi testten başlamalıyım?
Üniversite sınavında öğrenci, öncelikle hangi alanda başarılı ise o alandan başlaması motivasyon açısından en doğru olandır. TYT sınavındaki katsayılar açısından değerlendirdiğimizde öncelikli olarak Matematik ve Türkçe ardından da öğrencinin kendi tercih ettiği alana göre Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerini tercih ederek devam etmelidirler.
Çalışmayı en son ne zamana kadar devam ettirmeliyim?
Eğer adaylar rahat olacağını hissedecekse son zamana kadar ders çalışabilir. Eğer kalan bir veya iki gün içinde çalışmamak onlarda bir kaygı durumunun oluşmasına sebep olacaksa son güne kadar çalışabilirsiniz. Fakat son iki günde yapılan bu çalışmalar yüksek bilişsel beceriyi kullanmayı gerekli kılacak veya yeni bir öğrenme faaliyetini gerektirecek düzeyde olmamalıdır. Ama genel tavsiyemiz ise sınava 1-2 gün kala ders çalışmanın bırakılmasıdır.
Sınav anında çözümü biliyorum ama sonuca ulaşamıyorum. Ne yapmalıyım?
Sınavda aynı bölümdeki sorular aynı değerdedir. Yani çok kolay bir matematik sorusu ile çok zor matematik sorusunun puan olarak karşılığı aynıdır. Özellikle matematik sorularının çözümü birden fazla basamak içerebilir. Zaman kaybını minimuma indirmek için turlama tekniği kullanılarak matematik sorularının çözülmesinde yarar vardır. Çok basamaklı çözümleri olan sorular ikinci tura bırakılarak çözmek gerekir. İlk seferde çözülemeyen sorular üzerinde çok fazla zaman harcamadan ikinci tura bırakmakta fayda vardır.
Uzun sorular gözümü korkutuyor. Ne yapayım?
Özellikle Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde az da olsa uzun paragraf soruları gelebilir. Sorunun uzunluğu sizi korkutmamalıdır. Özellikle sayısal alandan hazırlanan öğrenciler bu tür soruları okumakta sıkılmaktadırlar. Fakat en yapılabilir nitelikteki sorular bu tür sorulardır. Şunu unutmamalısınız ki: “uzun soru zor soru değildir”.
Kodlama stratejim nasıl olmalıdır?
Sınava giren çoğu aday soru kitapçığından her bir soruyu çözdükten sonra ayrı ayrı cevap kâğıdına kodlamaktadır. Bu şekilde uygulamada her soru için soru kitapçığından cevap kâğıdına, cevap kâğıdından soru kitapçığına gidip gelmek zaman kaybına sebep olmakla birlikte dikkat yoğunlaşmasını kesintiye uğratan önemli bir engeldir. Grup halinde kodlama yapmak uygulama açısından en makul olandır. Gruplama yapmak için beş soru uygun bir rakam olabilir. Tabi ki kodlama yapmak için mutlaka beş soruyu cevaplandırmayı beklemek gerekmez, sayfa sonlarına gelindiğinde kodlama yapmak da uygun bir yöntem olabilir. Ayrıca her soruya konacak özel işaretlerle; neyi yaptığınızı, geride neyi bıraktığınızı görmenizde kolaylık sağlayacaktır.
Dr. Abdulrezzak ÇİL
R&M Danışmanlık Kurucu ve Yöneticisi
Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı
Yönetim Danışmanı ve Yönetici Koçu
AŞAĞIDAKİ YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
İhtiyaca Yönelik İnsan Kaynağı Yetiştirme
İş Dünyasına Dair Beklenti ve Öneriler
Kariyer Yolculuğunda Doğru Adım At Kitabım
Üniversite Sınav Gününde Ne Yapılmalı?
Yeni Eğitim Öğretim Dönemine İyi Bir Başlangıç Yapmak...
Kendi Kariyer Hayatında Başrol Oynamak
Kariyer Kararsızlığına Düşmeden Bir Tercih Yapmak
Teoriden Uygulamaya Meslek Nasıl Seçilir?
Kişiliğinize Uygun Meslek Seçin ve Kariyerinizi Planlayın
Kariyer Kararsızlığı Giderme Programı
Sınava Az Kaldı, Son Taktikleri Gözden Geçirelim
Üniversite Sınavı Yaklaşırken Hayat Düzeninizi Değiştirmeyin
Motivasyonunuz Sınavlarla Sınırlı Olmasın