23 Haz

Üniversite Sınav Gününde Ne Yapılmalı?

Sınav gecesi ve sabahı neler yapmalıyım?
 
Doktorunuzun verdiği ve kullanmak zorunda olduğunuz ilâçların dışında ki bir ilacı kullanmamalısınız.
 
Gece iyi uyumalısınız. Gece uyku saatinizi daha önceki günlerde 23.00 olacak şekilde kendinizi alıştırmalısınız. Sınav geçeside aynı yatış saatine uymalısınız.
 
Midenizi bozabilecek, ağır gelebilecek yiyeceklerden son üç gün kaçınmalısınız.
 
Sınavda glikoza çok ihtiyacınız olacak. Öyleyse mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Kahvaltınızda çoğunlukla tercih ettiğiniz besinleri bulundurmalısınız. Daha öncesinde kahvaltıda düzenli olarak tüketmediğiniz yiyecekleri tercih etmemelisiniz.
 
Evden çıkarken veya sınav salonuna girmeden önce tuvalet ihtiyacınız gibi temel ihtiyaçlarınızı mutlaka gideriniz.
 
Sınav günü nasıl kıyafetler tercih etmeliyim?
 
Rahat edebileceğiniz kıyafetler giymelisiniz. Vücudunuzu sıkan, terleten, kaşındıran kıyafetler tercih etmemelisiniz. Ayakkabılarınız da rahat olmalıdır. Kıyafet tercihinde hava durumunu da dikkate almalısınız.
 
Sınavda dikkat etmem gereken genel hususlar nelerdir?
 
Sınav sorularına çözmeye alıştığınız tarzda başlamalısınız. Daha önce deneme sınavlarında denemediğiniz bir tarzı sınavda asla uygulamamalısınız. Soruları çözmeye kendinize en çok güvendiğiniz dersten başlayabilirsiniz. Sınavda zamana karşı da yarıştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız. Çözemediğiniz soruların yanına bir işaret koyarak bu soruları daha sonra kalan vaktinizde tekrar dönmek üzere geçmelisiniz. Kesinlikle çözemeyeceğinize inandığınız soruların yanına da farklı bir işaretleme yapabilirsiniz. Zaman kalırsa yapamadığınız sorulara dönüş yaptığınızda bu soruları arka sıraya almalısınız.
 
Soru köklerindeki bilgilerin tümünü okumalısınız. Parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat etmelisiniz.
 
Soruların hepsini okumalısınız. Bir testteki kolay soru da zor soru da aynı puandır. Size zor gelen soruda vaktinizi çok fazla harcamamalısınız. Cevap seçeneklerinin hepsini okumalısınız.
 
Sözel sorular da dâhil bütün soruları kalem kullanarak çözmelisiniz. Soruyu okurken veya çözerken aklınıza gelen fikirleri birer kelimeyle de olsa hemen kenarına not etmelisiniz. Bu fikirler soruyu çözme aşamasında size yardımcı olacaktır. İşlemlerinizi düzgün yazarak yapmalısınız. Bir sonra ki işlem aşamasına geçerken yanlış aktarmadan kaynaklanan hatalar en sık karşılaşılan hatalardır.
 
Cevabını bulduğunuz ve doğruluğundan emin olduğunuz cevapları cevap kâğıdına düzgün ve doğru şekilde işaretlemelisiniz. Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat etmelisiniz. Özellikle sözel içerikli sorulara verdiğiniz ilk cevap çok önemlidir. İlk cevabınızı yanlış olduğundan kesin olarak emin değilseniz çok fazla değiştirmemelisiniz.
 
Sınavdan erken çıkmak marifet değildir, sınav süresini sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Vakit kalırsa cevaplarınızı gözden geçirmelisiniz, yapamadığınız sorulara bakmalısınız.
 
Sınav anındaki kaygıyı azaltmak için neler tavsiye edersiniz?
 
Kaygınızı Yenerseniz Başarılı Olabilirsiniz!
 
1- Olumlu düşünceler üretin: Kaygı ölçülü olduğu takdirde, gizli güç kaynaklarımızı ortaya çıkarır. Kişi tam tersi kaygıyı yanlış değerlendirir de “bu heyecanla başaramazsam, sınav kaygısından cevapları unutursam, ya kontrolümü kaybeder sınavdan çıkmak zorunda kalırsam” gibi olumsuz düşünceler üretirse paniğe kapılır. Bu da dikkat dağılmasına yol açar ve başarıyı düşürür. Yapabildiklerinizi görmeye çalışın. Olumlu düşünmek kaygıyı düşürür, kişinin motivasyonunu artırır ve başarısını yükseltir.
 
2- Şimdiyi düşünün: Zihinsel rahatlık ve bedensel huzur başarınızı artıracaktır. Sınavda kaybetmek de kazanmak kadar normaldir ve çalışan bir kişi için başka alternatifler her zaman vardır. Geçmişte yapamadıklarınızı ve gelecekte yaşayabileceklerinizi (kazanmazsanız anne babanızın üzülmesi vb…) düşünmek yerine içinde bulunduğunuz süreçlere odaklanın. Sınav esnasında çok güzel sürprizlerle karşılaşacağınızı düşünün.

3- Nefes egzersizi yapın, su için, glikoz içeren gıdalar yiyin: Sınav anında beynimiz yüksek oranda glikoz ve oksijene ihtiyaç duyar. Bu glikozun yakılıp enerjiye dönüşebilmesi için de yeteri kadar su (su içmeyi abartmamak gerekir aksi takdirde tuvalet ihtiyacınız olması gereken zamandan önce olacaktır) ve oksijene de ihtiyaç vardır. Sınav esnasında yapacağınız nefes alma egzersizi ile üzerinizdeki kaygıyı belli oranda atabilirsiniz. Düzenli bir nefes egzersizi için burnunuzdan nefes alın. Sırayla önce göğsünüzün alt kısmını, sonra orta ve üst kısmını aldığınız nefesle doldurun. Daha önceden konsantre olmakta zorlanmadığınız bir anı aklınıza getirin. Kendinizin yine böyle bir anda olduğunuzu düşünerek nefesinizi 1-2 saniye tutun. Sonra rahat, sakin bir şekilde nefesinizi ağzınızdan verin. Bunu bir iki kez tekrar edin ve kaldığınız yerden sınava devam edin.
 
Sınav günü ailelere düşen görevler nelerdir?
Neşeli olmak, güzel şeylerden bahsetmek, çocuğunuzun moralini yüksek tutmak, sınavla ilgili yorum yapmamak, kazanmasından veya kazanamamasından hiç bahsetmek, deneme sınavına gidiyormuş gibi davranmaktır. Unutmamalısınız ki sınava giren gençlerde kazanamama endişesinin yanında, ailesinin sınavı kazanmasını beklemesi de kaygıya yol açabilmektedir. Hoşgörü sınırlarınızı genişletmeli ve çocuğunuza karşı özellikle son günlerde ve sınav gününde anlayışlı olmalısınız. Baskı olarak algılanabilecek söz ve davranışlardan uzak durmalısınız. “Senin kazanacağından eminiz, bizi mahcup etmeyeceğini biliyoruz.” gibi sözler masumca görünse de sınav kaygısını artırabilecek ifadelerdir.
 
Çocuğunuzla birlikte neşeli ve hoş vakitler geçirmelisiniz. Onu sevmenizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, onu evladınız olduğu için sevdiğinizi ona davranışlarınızla, sözlerinizle hissettirmelisiniz. Daha önceden sınavın yapılacağı binayı ve sınav salonunu görmesini sağlamalısınız. Sınavda gerekli olan belgeleri, diğer eşyalarını hazırlayıp hazırlamadığından emin olmalı bu konuda ona yardımcı olmalısınız. Çocuğunuzun sınav günü giyeceği kıyafeti, kıyafet seçimini ona bırakmak şartıyla önceden hazırlamalısınız. Sınav sabahı vaktinde uyandırmalı, isterse duş almasını, mutlaka kahvaltı yapmasını sağlamalısınız. Sınav binasına vaktinden önce ulaşmasını sağlamalısınız. Bunun için özellikle trafiğin durumunu, hava durumunu göz önüne almalısınız.
 
Dr. Abdulrezzak ÇİL
R&M Danışmanlık Kurucu ve Yöneticisi
Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı
Yönetim Danışmanı ve Yönetici Koçu

AŞAĞIDAKİ YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

İhtiyaca Yönelik İnsan Kaynağı Yetiştirme

İş Dünyasına Dair Beklenti ve Öneriler

Kariyer Yolculuğunda Doğru Adım At Kitabım

Kariyer Kararsızlığı Kitabım

Üniversite Sınavında Puan Artırıcı Stratejiler

Yeni Eğitim Öğretim Dönemine İyi Bir Başlangıç Yapmak...

Kendi Kariyer Hayatında Başrol Oynamak

Bir Tercihten Daha Fazlası

Kariyer Kararsızlığına Düşmeden Bir Tercih Yapmak

Teoriden Uygulamaya Meslek Nasıl Seçilir?

Kişiliğinize Uygun Meslek Seçin ve Kariyerinizi Planlayın

Kariyer Kararsızlığı Giderme Programı

Sınava Az Kaldı, Son Taktikleri Gözden Geçirelim

Üniversite Sınavı Yaklaşırken Hayat Düzeninizi Değiştirmeyin 

Sınav Yaklaşırken

Motivasyonunuz Sınavlarla Sınırlı Olmasın

Üniversite Sınavına Hazırlıkta Son Bir Ay

Yine Dikkatsizlikten Gitti Dememek İçin