23 Haz

Yöneticiler İçin 8 Altın Kural

Yönetici nedir? Yöneticilik nedir? İyi Bir Yönetici Olmanın Sırları nelerdir?

 
Yöneticilik kimilerine göre herkesin sahip olmayı arzu ettiği kimilerine göre de “insanları yönetmek kolay değil” diye düşünerek çok ta talip olmadığı bir konumdur.
 
Bir kişiye verilen her rütbe, makam veya amirlik; beraberinde çok ciddi sorumlulukları da getirir. İnsanları yönetme faaliyeti aslında oldukça başarılı bir şekilde yapılabilir. Ancak yöneticiliğin tüm diğer beceriler de olduğu gibi eğitim ile de öğrenilebildiğini, çalışma ve pratik ile geliştirilebilir olduğunu unutmamak gerekir.
 
Yöneticilerin sahip olduğu sorumluluklar içerisinde kendini daha rahat hissederek sürece dahil olmalarına yol gösterecek 8 altın kuraldan bahsedeceğim. Bu uygulamaların yöneticilerin profesyonel ve verimli çalışmalarına değer katacağına inanıyorum.
 
1.Duygularınızı Kontrol Edin
Bildiğiniz gibi iş ortamları abartılmış ya da kontrol edilemeyen duyguların kaldırılamayacağı yerlerdir. Yöneticiler de duygu ve dürtülere sahip birer birey olarak o ortamlarda yer etmektedirler. Ancak önemli olan duygularınızı ve dürtülerinizi kontrol ederek kendinizin ve çalışanlarınızın verim ve performansını artırabilmektir.
 
2.Takımınızı İşe Dahil Edin
Her insan kendisinin de dahil olduğu iş ve yapıları daha çok benimser. Bu durumun bireylerin çalışma temposunu ve iş verimini doğrudan etkilediği bilinmektedir. Bunun için çalıştığınız takım arkadaşlarınızı işe dahil edebilmelisiniz.
 
3.İş Ahlakına Göre Davranın
İş yerinde yapılan tüm işlemlerde etik ve toplumsal kurallara uyun, başkaları tarafından da uygulanmasına dikkat edin. Etik kuralların bir an için göz ardı edilmesi kısa vadede karlı gibi gözükse de uzun vadede bireysel ve kurumsal imajınıza zarar verecektir.
 
4.Sorumluluk Verin
Çalışanlarınıza sorumluluk vermek onların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacak ve motivasyonlarını artıracaktır. Çalışanın motive olması, iş yerindeki mutluluğu sağlayacak buna bağlı olarak ta bireysel ve takım verimliliğini getirecektir.
 
5.Çalışanınızı Önemseyin
Her insanın kendisine verilen değeri görmek, duymak ve hissetmek istediğini unutmamak gerekir. İyi bir yönetici olmanın en önemli şartlarından biri tüm firma çalışanlarına özel olduklarını hissettirmek ve onları önemsediğini göstermektir.
 
6.İçtenlikle Takdir Edin
Yürütülen bir proje ve çalışmada emeği geçen tüm çalışanlarınıza ayrı ayrı takdirlerinizi ve tebriklerinizi sunun.
 
7.Tutarlı Olun
Çalışanlarınıza, iş ortaklarınıza veya müşterilerinize karşı tüm söz ve davranışlarınızda tutarlı olun. Günümüze tüm çalışma ortamları ve iş ortaklıklarında güven oluşturmak en önemli şart olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
8.İç Sesinize de Kulak Verin
En önemli yönetici özelliği kendi iç sesine ve geçmiş deneyimlerinize objektif olarak kulak verebilmektir. Kendinizi dinleyin ve kendinize güvenin. Bu sayede firmanızda ve bulunduğunuz iş dünyasında daha çabuk fark edileceksiniz.

 
Dr. Abdulrezzak ÇİL
R&M Danışmanlık Kurucu ve Yöneticisi
Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı
Yönetim Danışmanı ve Yönetici Koçu

AŞAĞIDAKİ YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Enneagram'a Göre Liderlik Tarzları

İhtiyaca Yönelik İnsan Kaynağı Yetiştirme

İş Dünyasına Dair Beklenti ve Öneriler

Kariyer Yolculuğunda Doğru Adım At Kitabım

Kariyer Kararsızlığı Kitabım

Üniversite Sınav Gününde Ne Yapılmalı?

Üniversite Sınavında Puan Artırıcı Stratejiler

Yeni Eğitim Öğretim Dönemine İyi Bir Başlangıç Yapmak...

Kendi Kariyer Hayatında Başrol Oynamak

Bir Tercihten Daha Fazlası

Kariyer Kararsızlığına Düşmeden Bir Tercih Yapmak

Teoriden Uygulamaya Meslek Nasıl Seçilir?

Kişiliğinize Uygun Meslek Seçin ve Kariyerinizi Planlayın

Kariyer Kararsızlığı Giderme Programı

Sınava Az Kaldı, Son Taktikleri Gözden Geçirelim

Üniversite Sınavı Yaklaşırken Hayat Düzeninizi Değiştirmeyin 

Sınav Yaklaşırken

Motivasyonunuz Sınavlarla Sınırlı Olmasın

Üniversite Sınavına Hazırlıkta Son Bir Ay

Yine Dikkatsizlikten Gitti Dememek İçin